Potrawy staropolskie ciągle w modzie

Każda kuchnia znamionuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są wybitnie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film