Wyjątkowa włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród szerokich alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. nowa restauracja włoska w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film