Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ restauracji. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, treściwe i nie jest drogie. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza imakarony. Mocniej wrażliwi konsumenci kosztują rzadsze potrawy takie jak tortellini, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria stosuje włoskie produkty, czy w menu są też nie tak znane dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz potrawy z wielu części Włoch. W najlepszej restauracji znajdziemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest łatwa, co nie zmienia faktu, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .
Aromatyczne wino włoskie
Jakakolwiek restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Kolacja w stylu włoskim z całą pewnością musi obejmować też wino. Odrobina białego wina to przy włoskim posiłku kanon. Pasta czyli makarony Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese oraz monti z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna mieć różnorodną kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film