kawa 100 arabica mielona

Zwykło się sądzić, że jeżeli dobra kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

dobra kawa
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma zupełnie przeróżne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są wybitnie pokrewne, to jednak się różnią.
Kawa Peru HB Gr1
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie niemal przez cały rok oraz kocha ciepło, skutkiem tego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją łączyć z aromatami, właśnie dlatego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać całkowicie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie bonusem.